Liczba godzin:
60 godzin
Tryb:
weekendowy/dzienny
Koszt:
600,00 zł
Miasta:
Białystok, Ostrołęka, Suwałki
Dietetyka Białystok, Suwałki, Ostrołęka
Celem kursy jest:
- przygotowanie do pracy w zawodzie dietetyka
- zdobycie wiedzy o zdrowym i racjonalnym żywieniu, składnikach odżywczych i dietach żywieniowych dla osób w różnym wieku
- zdobycie umiejętności posługiwania się Normami Żywienia
- poznanie zagadnień z zakresu fizjologii, anatomii człowieka, a także chorób dietozależnych
- zdobycie praktycznej wiedzy na temat poradnictwa dietetycznego
Chcesz zapisać się na ten kierunek? Zarezerwuj sobie miejsce już teraz i zapisz się online:
Jeśli masz pytania związane z kierunkiem, czy rekrutacją napisz do nas: biuro@as.edu.pl lub zadzwoń i porozmawiaj z opiekunem kierunku: 662 231 142.
Kurs przeznaczony m.in dla:
osób, które związane są z branżą:
- medyczną,
- żywieniem,
- sportem,
- wszystkich, którzy w swojej codziennej pracy zawodowej mają do czynienia z żywieniem i ustalaniem jadłospisów
- osób, które chcą uniknąć podstawowych błędów żywieniowych
Program kursu:
1. Procesy energetyczne organizmu
2. Składniki pokarmowe – podział, funkcje, źródła
3. Przewód pokarmowy- budowa i funkcje
4. Układ narządów wydzielania wewnętrznego – hormony
5. Zasady racjonalnego żywienia
6. Znaczenie wody w funkcjonowaniu organizmu
7. Klasyfikacja diet
8. Popularne diety i ich wpływ na organizm człowieka
9. Racjonalny sposób żywienia przez pryzmat tradycyjnej medycyny chińskiej
10. Wspieranie odporności dietą
11. Wpływ odżywiania na sylwetkę, kondycję włosów, paznokci, skóry
12. Dietoterapia – żywienie w wybranych jednostkach chorobowych
13. Zasady układania jadłospisów
14. Przykładowe jadłospisy w poszczególnych jednostkach chorobowych
15. Technologia gastronomiczna
16. Żywienie w sporcie
17. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
18. Żywienie niemowląt i dzieci
19. Żywienie osób starszych
20. Żywność funkcjonalna
21. Psychologia w dietetyce
22. Zestawienie składników odżywczych (jak unikać niekorzystnych kombinacji)
23. GMO
24. Suplementacja
25. Dietoprofilaktyka – przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym
26. Zakupy żywności, etykiety – podstawy prawne znakowania środków spożywczych
27. Analiza składu ciała, planowanie zaleceń żywieniowych – ćwiczenia
Zakończenie kursu i otrzymane zaświadczenia
Kurs kończy się sprawdzeniem efektów kształcenia oraz otrzymaniem zaświadczenia zgodnego ze wzorem MEiN oraz certyfikatu Ośrodka Szkoleniowego.
Jeśli chcesz wziąć udział w wybranym szkoleniu, to zapisz się online lub skontaktuj się z nami bezpośrednio:
Białystok – biuro@as.edu.pl lub zadzwoń, tel. 662 231 142
Ostrołęka – ostroleka@as.edu.pl lub zadzwoń, tel. 660 459 369
Suwałki – suwalki@as.edu.pl lub zadzwoń, tel. 662 232 335